HR EN

Preuzmite brošuru “Upravljajmo dobro našim dobrima

upravljajmo dobro našim dobrima

upravljajmo dobro našim dobrima

Preuzmite brošuru “Upravljajmo dobro NAŠIM dobrima”

koja je nastala u okviru projekta “Za odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima“. 

Publikacija je nastala u okviru projekta “Za odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima“.

upravljajmo dobro našim dobrima

Publikaciju možete preuzeti na sljedećoj poveznici: http://javnodobro.udd.hr/wp-content/uploads/2017/10/Upravljajmo-dobro-nasim-dobrima.pdf

Milan Koštro, autor i urednik publikacije “Upravljajmo dobro NAŠIM dobrima” u sažetku publikacije osvrnuo se na najproblematičnije aspekte upravljanja javnim dobrima i prirodnim resursima. Iako Ustav Republike Hrvatske jamči posebnu zaštitu javnih dobara i prirodnih resursa te ona podliježu posebnom pravnom režimu, postoji previše neslaganja i prostora za korupciju u njihovu upravljanju. Odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima znači da građani trebaju biti u stanju pratiti i razumjeti proces donošenja odluka: kako i zašto se donese odluke. Odgovorno i transparentno upravljanje podrazumijeva obvezu prijavljivanja, objašnjavanja i zakonske odgovornosti za posljedice donesenih odluka. Osim toga, takvo upravljanje javnom imovinom i prirodnim resursima znači njihovo korištenje kako bi se povećao prosperitet, smanjila socioekonomska razlika i podržao održivi razvoj. Razina korupcije u upravljanju javnim dobrima i prirodnim resursima nije samo rezultat novca koji je u pitanju već i institucionalnih aranžmana. Stoga je potreban obuhvatan pristup za učinkovito preoblikovanje upravljanja javnim dobrima i prirodnim resursima u pozitivne rezultate razvoja. Antikorupcijske mjere često imaju za cilj poboljšanje zakona i standarda, ali njihova provedba ovisi o interesima ključnih domaćih dionika, te je nužna dodatna analiza i daljnja prilagodba zakona, posebice javne nabave i koncesija. Da bi se smanjila korupcija, nužno je unaprijediti sustav upravljanja javnim dobrima i prirodnim resursima, promicati integritet i odgovornost, povećati transparentnost, kontrolu i nadzor te povećati sposobnost praćenja i provedbe.

Publikacija je nastala u okviru projekta “Za odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima“ koji se provodi u partnerstvu UDD – Udruge za demokratsko društvo, Udruge Dobra i Centra za održivi razvoj.
Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2012 „Jačanje lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima“. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

logo javno dobro

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene