HR EN

Program prekogranične suradnje Italije i Hrvatske

interreeg-opći

interreeg-opći

Komisija je donijela prvi program prekogranične suradnje između Italije i Hrvatske u vrijednosti od gotovo 237 milijuna eura, od čega je 201 milijun iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

interreeg-opći

Komisija je donijela prvi program prekogranične suradnje između Italije i Hrvatske u vrijednosti od gotovo 237 milijuna eura, od čega je 201 milijun iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Njime će se pomoći objema zemljama da poboljšaju zajedničko praćenje klimatskih promjena i sprečavanje prirodnih katastrofa, te da oslobode svoj potencijal za plavi rast ulaganjem u istraživanja i inovacije u sektorima plavoga gospodarstva. „Ovim će se programom aktivno pridonijeti boljitku jadranske regije tako što ćemo pomoći objema zemljama da iskoriste svoje morske i pomorske resurse. Prekograničnim partnerstvom potaknut će se i razvoj ekološki odgovornog turizma u regiji,” kazala je Povjerenica za regionalnu politiku Corina Crețu. U okviru programa pomoći će se razvoju pomorskog prometa kako bi turizam postao održiviji te kako bi se posjetitelji prostorno bolje rasporedili po regiji.

Program „Interreg V-A Italija-Hrvatska” obuhvaća 33 regije i pokrajine:
U Italiji: Teramo, Pescara, Chieti, Campobasso, Brindisi, Lecce, Foggia, Bari, Barletta-Andria-Trani, Venecija, Padova, Rovigo, Pordenone, Udine, Gorizia, Trst, Ferrara, Ravenna, Forlì-Cesena, Rimini, Pesaro e Urbino, Ancona, Macerata, Ascoli Piceno, Fermo.
U Hrvatskoj: Primorsko-goranska županija, Ličko-senjska županija, Zadarska županija, Šibensko-kninska županija, Splitsko-dalmatinska županija, Istarska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Karlovačka županija.

Ukupni proračun programa suradnje: 236 890 849 EUR
Ukupni doprinos EU-a (EFRR – Europski fond za regionalni razvoj): 201 357 220 EUR

Budući da je područje obuhvaćeno programom također dio jadransko-jonske regije, ciljevi programa u skladu su s makroregionalnim ciljevima Strategije EU-a za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR). Strategijom se nastoji potaknuti koordinacija među svim područjima jadransko-jonske regije. EUSAIR-om je obuhvaćeno osam zemalja: četiri države članice EU-a (Hrvatska, Grčka, Italija, Slovenija) i četiri zemlje koje nisu članice EU-a (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija).

Izvor: eu-projekti.info

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene