HR EN

Ratifikacija pariškog sporazuma – nužna je hitna akcija protiv klimatskih promjena

“U tjednu kada je Europska unija (EU) ratificirala novi globalni klimatski sporazum koji je sklopljen u Parizu 2015., temperature su dosegle najvišu vrijednost u zadnjih 115.000 godina – s globalnom temperaturom za 1.25°C iznad predindustrijske razine, kaže najnovije istraživanje klimatskog znanstvenika Jamesa Hansena.

“U tjednu kada je Europska unija (EU) ratificirala novi globalni klimatski sporazum koji je sklopljen u Parizu 2015., temperature su dosegle najvišu vrijednost u zadnjih 115.000 godina – s globalnom temperaturom za 1.25°C iznad predindustrijske razine, kaže najnovije istraživanje klimatskog znanstvenika Jamesa Hansena. Stoga je nužna hitna akcija za smanjenje emisija, ali i adaptaciju na klimatske promjene”, stoji u priopćenju Zelene akcije.

Europska unija će danas formalno ratificirati globalni sporazum o klimatskim promjenama nakon što ga je u utorak, 4. listopada, ratificirao Europski parlament. Time su države prešle drugi prag koji je potreban kako bi sporazum postao pravno obvezujuć, a koji nalaže da zemlje Dok je pravno obvezujući međunarodni klimatski sporazum iz Pariza vrlo važan korak naprijed, bitno je da vlade počnu djelovati odmahkoje proizvode najmanje 55 posto svjetskih emisija CO2 moraju ratificirati sporazum. Prošlog je mjeseca pređen prvi prag – 55 zemalja članica UN-ove konvencije ratificiralo je sporazum. Sporazum stupa na snagu 30 dana nakon ratifikacije što će biti točno uoči sljedeće runde klimatskih pregovora u Maroku (COP 22). 

Ključno je napomenuti kako pariški sporazum sadrži zahtjev da zemlje moraju nastojati zadržati porast globalne temperature ispod kritičnih 2°C s obzirom na predindustrijske razine, a težiti zadržavanju na 1.5°C. Za bolje razumijevanje – prije UN-ovih klimatskih pregovora u Parizu prošle godine globalna je temperatura porasla za 1°C, dok smo trenutno došli na 1.25°C, a posljedice koje se već osjećaju diljem svijeta su katastrofalne. Nažalost, kada se zbroje svi ciljevi na koje su se zemlje obvezale u sporazumu, dolazimo do povećanja globalne temperature za barem 3.4°C, a ne do zadržavanja na 2°C, a kamoli 1.5.

“Dok je pravno obvezujući međunarodni klimatski sporazum iz Pariza vrlo važan korak naprijed, bitno je da vlade počnu djelovati odmah jer kako su znanstvenici upozorili, već smo prešli ključnu granicu, a milijuni ljudi diljem svijeta gube ili su prisiljeni napustiti svoje domove zbog poplava, suša, tajfuna, itd. Stoga, vlade moraju hitno odbaciti prljava fosilna goriva te se okrenuti tranziciji prema obnovljivim izvorima energije uz poštivanje  radničkih i socijalnih prava”, zaključuju iz Zelene akcije

Izvor: h-alter.org

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene