HR EN

Registar birača i kako glasati ako se na dan izbora nalazite izvan mjesta prebivališta?

Registar se sastoji od evidencije birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj i evidencije birača hrvatskih državljana koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Molimo građane da za svaki slučaj provjere svoje podatke u Registru birača. Ako niste pronašli svoj upis, molimo obratite se nadležnom uredu.

Ukoliko ćete na izborni dan biti izvan mjesta svog prebivališta, primjerice u Zagrebu, javite se osobno, telefonom ili mailom uredu za opću upravu najkasnije do srijede, 31. kolovoza svakim radnim danom u radno vrijeme ureda do 16 sati, a u subotu 27. kolovoza 2016. godine u vremenu od 8.00 do 14.00 sati.

Ukoliko glasate izvan svog mjesta prebivališta van svoje izborne jedinice, onda ćete glasati na posebnim biračkim mjestima, a adresu svog biračkog mjesta možete provjeriti ovdje. 

Ako glasate izvan svog mjesta prebivališta, ali unutar svoje izborne jedinice, zatražite potvrdu s kojom možete glasati na bilo kojem biračkom mjestu unutar svoje izborne jedinice ili u inozemstvu.

Ako želite glasati u inozemstvu, javite se nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu ili u nadležnom uredu za opću upravu.

Zahtjev za glasanje izvan mjesta prebivališta može se podnijeti i putem sustava e-građani.

Pozivamo pripadnike nacionalnih manjina, koji će navršiti 18 godina do dana održavanja izbora da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti pred nadležnim uredom također do srijede, 31. kolovoza.

Moram li se registrirati ako nemam prebivalište u Hrvatskoj, a živim, primjerice, u Mostaru ili Beogradu?

Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj (dijaspora i svi kojima je odjavljeno prebivalište) moraju se u diplomatsko-konzularnom predstavništvu ili u nadležnom uredu za opću upravu registrirati za glasanje (osobno ili telefonom ili e-mailom) bez obzira jesu li glasali na ranijim izborima. Rok je do srijede, 31. kolovoza!

Birači s e-osobnom iskaznicom (birači bez prebivališta u Hrvatskoj) ne moraju se registrirati za glasanje ukoliko glasaju u diplomatsko-konzularnom predstavništvu prema mjestu svog prebivališta u inozemstvu. Trebaju provjeriti u kojem diplomatsko-konzularnom predstavništvu ostvaruju biračko pravo.

Birači koji nemaju  prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom u Republici Hrvatskoj,  aktivno su registrirani za diplomatsko-konzularno predstavništvo kojem pripada adresa prebivališta iz e-osobne iskaznice u inozemstvu.

Birači s e–osobnom iskaznicom  s podatkom o prebivalištu u inozemstvu, a u međuvremenu su prijavili ili će prijaviti prebivalište u Republici Hrvatskoj do 31. kolovoza 2016. godine, neće biti aktivno registrirani po službenoj dužnosti za diplomatsko-konzularno predstavništvo kojem pripada adresa prebivališta iz e-osobne iskaznice u inozemstvu, već će se nalaziti na popisu birača u Republici Hrvatskoj prema novoj prijavljenoj adresi prebivališta.  

Primjerice, hrvatski državljanin koji nema prebivalište u Hrvatskoj, a živi u Mostaru, prijavio je prebivalište do 31. kolovoza 2016. u Splitu, ukoliko želi glasati u Mostaru ili negdje drugdje u inozemstvu, mora se registrirati za glasanje izvan mjesta prebivališta u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu ili u nadležnom uredu za opću upravu.

Izvor: gong.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene