HR EN

Riječka studentica: Istanbul je odličan izbor za Erasmus+ studentsku razmjenu

Iako hrvatski studenti tek otkrivaju Tursku kao Erasmus+ destinaciju, Jana Milošević – studentica preddiplomskog studija Kulturologije na Filozofskome fakultetu u Rijeci – za studentsku razmjenu odabrala je upravo Tursku, odakle se vratila s mnoštvom pozitivnih dojmova i sjajnih fotografija.

„Na trećoj godini studija otišla sam na razmjenu na Nisantasi University u Istanbulu. Odabrala sam Tursku zato što se najviše razlikuje po kulturi od ostalih europskih zemalja, pa sam odlučila zagristi što veći zalogaj”, otkriva nam Jana. Odmah dodaje kako je Istanbul vrlo specifičan grad i kao takav odličan izbor za studentsku razmjenu. “Iako možemo povući neke paralele s Hrvatskom, studenti u Istanbulu mogu kompletno uroniti u jednu drugačiju kulturu i način života”, kaže Jana.

Erasmus u Turskoj Jana će pamtiti kao sjajno iskustvo

Jani je Turska bila druga Erasmus razmjena, jer je vrlo znatiželjna osoba, koja obožava putovati i upoznavati nove kulture, ljude i stilove života.

„Turska ima prekrasnih gradova za posjetiti, super ljude te fantastičnu hranu! Definitivna preporuka svima pa makar samo za turističko razgledavanje“, istaknula je.
Janu smo upoznali kao natjecateljicu na foto-natječaju #BestErasmusMoments, koji je organizirala Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji sa studentskom udrugom ESN. Fotografijom raskošne turske gastronomije Jana je osvojila treće mjesto za najbolji gastro trenutak s Erasmusa. Uz prekrasnu tursku hranu naučila je, kaže, i ponešto turskog jezika.

Erasmus je uvijek prilika za sklapanje međunarodnih prijateljstava

U Istanbulu, napomenula je, kao i u svakom velikom gradu, treba biti malo oprezniji i znati koje dijelove izbjegavati. „Osim toga, podosta siguran grad“, zaključila je Jana.

Prema dostupnim podacima hrvatsko-turska suradnja u sklopu programa Erasmus+ u razdoblju od 2014. do 2019. najdinamičnije je rezultate polučila u području visokog obrazovanja, odnosno mobilnostima studenata i osoblja te na projektima mobilnosti za mlade. U spomenutom razdoblju, registrirano je 211 mobilnosti studenta i osoblja s visokoškolskih ustanova iz Hrvatske u Tursku, a 673 iz Turske u Hrvatsku. Također, registrirana je 981 mobilnost mladih iz Hrvatske u Tursku te 537 mobilnosti mladih iz Turske u Hrvatsku.

http://www.mobilnost.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene