HR EN

Saborski zastupnik Grbin je od Vlade zatražio očitovanje o angažmanu odvjetnika na Crnojinu slučaju

zakon o pravu na pristup informacijama

zakon o pravu na pristup informacijama

U postupku odlučivanja o Crnojinoj sudbini, u Vladu je pozvano troje pravnih stručnjaka, a iz Vlade su tada tvrdili da su odvjetnici na slučaju radili bez naknade.

Pravni stručnjaci Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Jasna Novak Vladi su dali usmeno, ne i pismeno tumačenje slučaja bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje, a Vlada je za njihove usluge izdvojila 2.187,50 kuna, stoji u odgovoru SDP-ovu saborskom zastupniku Peđi Grbinu koji je od Vlade zatražio očitovanje o angažmanu odvjetnika na Crnojinu slučaju.

Tražeći Vladino očitovanje Grbin se pozvao na Zakon o pravu na pristup informacijama, a Vlada mu je odgovorila u zakonskom roku. No, Grbin kaže kako odgovorom nije zadovoljan te kako će tražiti dodatna objašnjenja.

Upozorio je da u odgovoru Vlade stoji kako odvjetnici nisu dali pisano nego isključivo usmeno mišljenje. “Koji je sadržaj toga mišljenja, to mi nije odgovoreno, zbog čega ću nastaviti postupak za dobivanje informacije pred Povjerenicom za informiranje”, najavljuje Grbin.

Podsjetio je i kako je Vlada izrijekom priopćila da je usluga pravnih stručnjaka bila besplatna, odnosno kako je u Vladinu priopćenju stajalo da su “s obzirom na to da se radilo isključivo o jednokratnoj usluzi savjetničke prirode vanjskih suradnika, pravnih eksperata Jadranke Sloković, Jasne Novak i Čede Prodanovića, sudionika stručne rasprave zajedno s pravnim stručnjacima Domoljubne koalicije i Mosta, njihove usluge bile u potpunosti besplatne”.

“Iz odgovora proizlazi da su te usluge ipak plaćene. Cijena tih usluga nije bitna, ali je bitna činjenica da se podatak o plaćanju pojavio nakon što je iz Vlade izrijekom priopćeno da su usluge bile besplatne. Zbog čega je taj podatak sada promijenjen”, pita se Grbin te najavljuje da će upite Vladi slati i dalje, jer ovim koji mu je poslan nije zadovoljan.

U postupku odlučivanja o Crnojinoj sudbini, u Vladu je pozvano troje pravnih stručnjaka, a iz Vlade su tada tvrdili da su odvjetnici na slučaju radili bez naknade, na što je reagirala Hrvatska odvjetnička komora, upozorivši da bi u tom slučaju odvjetnici morali disciplinski odgovarati, jer besplatnu pravnu pomoć mogu pružati isključivo uz odobrenje Komore što nije zatraženo.

Test u cijelosti možete pročitati ovdje.

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene