HR EN

Sadašnjost, a ne budućnost

Konferencija „Sadašnjost, a ne budućnost“ u organizaciji Koordinacije županijskih savjeta mladih održana je u utorak, 14. ožujka u Nacionalnoj sveučlišnoj knjižici u Zagrebu. Na konferenciji je sudjelovao predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije, Danijel Marušić koji je u uvodnom obraćanju dao punu podršku radu Koordinacije županijskih savjeta mladih kao tijela koje ujedinjuje mlade diljem Hrvatske i djeluje kao platforma za razmjenu iskustva u tako važnome području. ” Kao župan, znam koliko je važna uloga savjeta mladih za razvoj lokalnih zajednica jer mladi najbolje prepoznaju potrebe svoje zajednice. Svojom vizijom života u lokalnim sredinama mladi iniciraju lokalne politike koje omogućuju kreiranje novih radnih mjesta i stambeno zbrinjavanje, a sukladno ciljevima održivog razvoja društva na načelu zelenog i kružnog gospodarstva.”

U sklopu konferencije održana je panel rasprava na kojoj su sudjelovali potpredsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Koprivničko-križevačke županije, Darko Koren, zamjenica župana Istarske županije Jessica Aquavita, Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije, Martina Furdek-Hajdin, županica Karlovačke županije te župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar. Osim spomenutih županica, župana i zamjenice, sudjelovali su i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić te državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš.

Na panel raspravi istaknuti su primjeri dobre prakse u županijama – stipendije, izrada Akcijskih planova za mlade, stambeno zbrinjavanje, izgradnja mreže dječjih vrtića, korištenje sportskih dvorana ne samo za sport već i za kulturne i druge manifestacije. Osim dobrih primjera, spomenuti su i izazovi s kojima se susreću županije, ali i općine i gradovi, a koji imaju negativan utjecaj na život u zajednici. Na prvom mjestu je potreba velikih infrastrukturnih projekata koji će ruralne sredine pretvoriti u prihvatljiva mjesta za život, pogotovo mladima. Valja spomenuti i važnost dobre prometne povezanosti između županija koja uvelike olakšava svakodnevna putovanja na posao budući da sve više mladih živi na području jedne, a radi na području druge županije.

Zajednički zaključak svih panelista jest da iako bliska suradnja između Županija i Županijskih savjeta mladih postoji, ima još mnogo prostora da u sadašnjosti i budućnosti ta suradnja bude još uspješnija.

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene