HR EN

‘Sanader bi Hrvatskoj jedino pomogao da je priznao da je uzeo mito’

Medijsku šutnju nakon izlaska iz Remetinca u studenom prošle godine Ivo Sanader, bivši premijer, prekinuo je prekjučer nakon što se vratio iz Londona gdje je svjedočio na UNCITRAL-u, UN-ovoj komisiji za međunarodno trgovačko pravo između Hrvatske i MOL-a, tvrtke koja upravlja INA-om. 

Hrvatska je, podsjetimo, prije dvije godine zatražila arbitražu, odnosno poništavanje dioničarskog ugovora Vlade i MOL-a iz 2009. godine o upravljanju Inom. 

Milanovićeva vlada smatrala je da je zbog tog ugovora izgubila pet milijardi kuna, a arbitražu je zatražila nakon što je MOL već ranije, 2013. godine pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu zatražio arbitražu kojom od Vlade želi naplatiti tri milijarde kuna, tvrdeći da je toliko izgubljeno time što država nije preuzela Inin plinski biznis. 

Bio je to dodatak dioničarskom ugovoru iz 2009. godine koji je potpisala Sanaderova vlada.

Tijekom proteklih mjeseci kada je trebalo dati izjavu, Sanader je novinare upućivao na svoje odvjetnike koji su, kao i on, jučer gostovali u informativnim emisijama RTL-a i HTV-a. 

Žarko Puhovski, politički analitičar, drži da medijska ofenziva Sanadera i njegova odvjetničkog tima jasno ukazuje na to da se i dalje nastoji Sanadera prikazati kao žrtvu političkog progona i da se on politikom, unatoč suprotnim tvrdnjama, i dalje bavi.

‘Sanader nije bio obvezan doći svjedočiti u London, što jasno govori da je riječ o političkoj akciji. Ne treba zanemariti da je biranim riječima govorio o Kolindi Grabar Kitarović i Tomislavu Karamarku, što također upućuje na to da je u pozadini svega politika. A nje se, to treba imati na umu, svojedobno bio ekspresno riješio. Pokušava se kao krivca za postupak u Londonu prokazati vlada Zorana Milanovića iako se cijelo vrijeme zaboravlja da je prvi postupak pokrenuo MOL i da je Milanovićeva vlada odgovorila protuakcijom’, kazao je za tportal Puhovski dodavši da bi Sanader u ovom slučaju Hrvatskoj jedino pomogao da je rekao da je uzeo mito, što ipak nije bilo realno očekivati.

Podsjetio je i da se cijelo vrijeme priča da je Sanader kao i Jozo Petrović, konzultant MOL-a, inače Karamarkov prijatelj, a da javnost ne zna je li itko iz Vlade ili Ministarstva gospodarstva bio u Londonu.

‘Pretpostavljam da nije bio nitko čim se njihova imena ne spominju’, naveo je Puhovski podsjetivši i na to da su koalicijski partneri HDZ i Most po pitanju treba li arbitražu nastaviti imali različita mišljenja. 

Upitan koliko Sanaderovo svjedočenje u Londonu i medijski istupi mogu imati utjecaja na novo suđenje u slučaju Ina – Mol u Zagrebu, Puhovski je istaknuo da je snaga takvog pritiska vrlo upitna.

Nakon što je 2011. uhićen, Sanader je 2012. na Županijskom sudu u slučaju Hypo – Ina Mol osuđen na deset godina zatvora. Vrhovni sud kaznu je preinačio na osam i pol godina, a Sanader je cijelo vrijeme tvrdio da je žrtva montiranog političkog procesa i progona te da nikad nije primio mito u visini od 10 milijuna eura i da je osuđen na osnovu lažnog iskaza Roberta Ježića. U srpnju 2015. Ustavni sud srušio je presudu i suđenje je vraćeno na početak, a Sanader se u njemu brani sa slobode.

Izvor: tportal.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene