HR EN

SAP podmićivao i panamskog predsjednika

sap

sap

Bivši direktor njemačke kompanije otkrio korupcijsku mrežu za dobivanje ugovora o isporuci softvera za panamski sustav socijalne skrbi vrijednih 14,5 milijuna dolara.

 

sap

Bivši direktor njemačke kompanije otkrio korupcijsku mrežu za dobivanje ugovora o isporuci softvera za panamski sustav socijalne skrbi vrijednih 14,5 milijuna dolara.

Američki savezni sud osumnjičio je bivšeg panamskog predsjednika Ricarda Martinellija kao člana koruptivne organizacije koja je omogućila njemačkom SAP-u da proda svoj softver panamskom sustavu socijalne skrbi. Martinellijevo ime “isplivalo” je tijekom istrage protiv bivšeg SAP-ova direktora Vicentea Garcije koji je sredinom prosinca u Kaliforniji osuđen na 22 mjeseca zatvora nakon priznanja da je sudjelovao u podmićivanju panamskih političara.

Prema pisanju Reutersa, uz Martinellija u skupini je bilo još šest članova. Prema sudskim spisima u koje je Reuters imao uvid, cijela priča odvijala se od 2009. do 2013. godine, a SAP je u tom razdoblju dobio ugovore vrijedne 14,5 milijuna dolara. Navodno je Vicente Garcia mito za Martinellija isplaćivao preko njegova šogora Aarona “Ronija” Mizrachija. Međutim, Garcia tvrdi kako ne može sa sigurnošću potvrditi da je novac na kraju primio i sam predsjednik.

A Martinelli je pak preko odvjetnika poručio kako Garciju nikada nije upoznao niti s njime razgovarao. Inače, ovo nije prvi korupcijski skandal povezan s Martinellijevim mandatom koji je trajao od 2009. do prošle godine. Nekad uspješan poslovni čovjek i popularan predsjednik suočava se s ukupno šest istraga zbog korupcije, zloporabe javnog novca te povlaštenog trgovanja. SAP nije službeno optužen, a glasnogovornik tvrdi kako je Garcia otpušten prošle godine te da kompanija surađuje s istražiteljima.

Izvor: poslovni.hr

Fotografija: wikipedia.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene