HR EN

Španjolci u borbi protiv korupcije koja im uništava zemlju

umrežimo se

umrežimo se

Velika godišnja konferencija o borbi protiv korupcije u Španjolskoj održat će se 18. i 19. listopada u Madridu, gdje će država i privatni sektor pokušati usaglasiti pravila igre kad je riječ o nepravilnostima u tržišnom natjecanju.

Naime, zakonska odgovornost svih poduzetnika koji posluju u Španjolskoj prvi put je uređena Kaznenim zakonom iz 2010. godine. Taj je nacrt zakona, međutim, ostavljao određene rupe i nedoumice, pa je pet godina kasnije nadopunjen. Područje koje nije bilo dobro pokriveno i koje je ostavljalo prostor nekom obliku korupcije odnosilo se na interni program (svakog) poduzetnika kojim ovaj usklađuje svoje poslovanje s propisima o tržišnom natjecanju. Zakonodavac – preciznije Ured glavnog državnog odvjetnika i Vrhovni sud – pred sve španjolske i strane kompanije koje u toj zemlji imaju podružnice prošle je godine u srpnju stavio je velike zahtjeve: tvrtke su dužne svoje interne programe o poslovanju po tržišnim propisima uskladiti s novim Kaznenim zakonom. Izmjena je nesumnjivo izazvala revoluciju u tvrtkama, budući da je prostor internih programa sada preciznije definiran i za posljedicu lakše se uoče nepravilnosti.

Konferencija će stoga okupiti pravne stručnjake pozvanih kompanija te njihove menadžere koji se usko bave internim programom. Bit će tu i zakonski predstavnici poput tužilaca i odvjetnika specijaliziranih za područje koje pokriva Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja. Glavna točka konferencije odnosi se na dubinsku analizu; naime, sa svakom kompanijom proći će se korak po korak koliko je uspjela uskladiti interni program poslovanja s novim zakonskim propisima. Budući da država najavljuje kako će ih odsad strogo pratiti, država ih je, plastično rečeno, i pozvala da razjasne pravila igre. S druge strane stola naći će se predstavnici velikih domaćih kompanija i multinacionalki iz različitih privrednih resora: Abengoa, AENA, Airbus Group, Banco Caminos, Bankia, Credit Suisse, Ferrovial, Metro de Madrid, Nokia, Philip Morris International, Porsche Ibérica, Repsol, Royal Bank of Scotland, Telefónica, VimpelCom …

Inače, korupcija u Španjolskoj godinama je vruća tema s naglaskom na skandale koje izazivaju političari primajući mita od raznih poduzetnika. Svake godine Transparency International objavljuje Indeks percepcije, istraživanje koje želi pokazati koje se zemlje smatraju najkorumpiranijima na svijetu. Uz napomenu da “nema brzog načina za procjenu apsolutnih razina korupcije na temelju empirijskih podataka” jer je korupcija po naravi nešto što se skriva od javnosti, Transparency International svake godine objavljuje poredak 168 država ocijenjenih od 0 do 100. Pritom je 100 najmanja korumpiranost. Ove godine Španjolska je u sredini liste s 58 bodova, što znači da je uz Mađarsku i Slovačku jedna od najkorumpiranijih članica EU.

Izvor: http://protivkorupcije.udd.hr/

Vijesti vezane uz temu korupcije, javne nabave, javnih politika i druge informacije možete pratiti na sljedećoj poveznici Umrežimo se – protiv korupcije, te portalu projekta. 

umrežimo se

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene