HR EN

Sredstva su se dodjelivala i mimo odluka Povjerenstva, to je i Upravni sud potvrdio!

ministarstvo kulture

ministarstvo kulture

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović na sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije obrazložio je razloge za razrješenje Stručnoga povjerenstva za neprofitne medije. Razriješio ga je 27. siječnja.

Na samom početku Hasanbegoviću se obratio zastupnik Nenad Stazić koji je pitao Hasanbegovića zašto je raspustio povjerenstvo nakon otvorenog pisma udruge U ime obitelji.

”26. siječnja vama se obratila udruga U ime obitelji i otvorenom pismu obrušila se na ovo Povjerenstvo nizom takozvanih argumenata. Vi ste nakon toga donijeli svoju odluku. Objasnite nam zakonski temelj, razloge i motive te odluke”, kazao je Stazić nakon kojeg se članovima Odbora obratio i sam Hasanbegović.

Ministar Hasanbegović uvodno je rekao kako je ovo saslušanje presedan jer se sjeća da se ikad sazvala ovakva sjednica radi jedne odluke ministra.U sklopu Ministarstva kulture je utemljen Odbor za medije koji dotad nije postojao. Zadaća je bila izrada nacionalne medijske politke i stvaranje financijskih prepostavki za pluralističke medije. To je ostalo lijepa želja, a u stvarnosti je zbog objektivnih i subjektivnih čimbenika sve to ostalo u područjima lijepih želja na razini beživotnih elaborata koje sam u Ministarstvu zatekao na desetke. Radi se o tekstu koji je ostao u nacrtu. Jedina iznimka je bilo utemeljenje ovog Povjerenstva kako bi se finaciralo neprofitne medije”, kazao je Hasanbegović.

”U sklopu toga upućen je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava nepofitnim medijima  uključujući i one koji se tek trebaju utemeljiti. Provedena su tri natječaja za dodjelu temeljem lutrijskh sredstava u iznosu 3 milijuna kuna. Provedbu projekata od početka su pratile kontroverze: učestale optužbe za sukob interesa članova Povjerenstva – tipa partneri i partnerice u uredništvu tih medija, otvorena i prikrivena suradnja s tim medijima, povezanost vidljiva i nevidljiva s tim medijima, javne svađe i kritike za nepotizam i klijentelizam te ideološku uskogrudnost i sektaštvo. Zatim promjene odluka, dodjela sredstava mimo natječaja… Izjave članova Povjerenstva tipa: ”Kada dođu vaši vi ćete dobiti sredstva”.

Ovdje je jedan konkretan dokument o sukobu interesa u vezi s dodjelom novca portalu Autograf mimo odluka Povjerenstva i ne preraspodjelom sredstava nego dodjelom sredstava koja nisu bila predviđena za financiranje medija. Upravni sud je tu odluku potvrdio nakon žalbe Zlatar Violić. Time je promašena svrha projekta jer je vidljivo da su se podupirale ideloške platforme što je negacija medijskog pluralizma”, kazao je Hasanbegović.

Kazao je kako se ovakva praksa trebala nastaviti ”još ambicioznije povećanjem sredstava za dodjelu”.

”Ključno je za moju odluku bilo je što su temeljem mišljenja samog Povjerenstva sredstva dodijeljena za 2015. godinu i ulazimo u novu proračunsku godinu pa za Povjerenstvom kao takvim više nema potrebe neovisno o mom osobnom mišljenju o sastavu Povjerenstva”, naglasio je Hasanbegović.

”U novoj medijskoj strategiji preuzet ću na sebe odgovornost za to kako su se trošila sredstva, a praćenje ostvarenja programa preuzet ću osobno na sebe i putem nadležnih stručnih službi u ministarstvu”, rekao je on.

Odbacio je špekulacije da će osnovati novo Povjerenstvo.

”Iako neki neutemeljeno misle da ću imenovati novo povjerenstvo sastavljeno od ideoloških antipoda i novac usmjeriti u suprotnom smjeru, moje je načelno stajalište da nema potrebe za nastavkom novčanog podupiranja bilo kojeg neporfitnog medija putem medijske politke ministarstva. Ako vlada donese odluke da je to potrebno postoje drugi modaliteti za to”, kazao je ministar.

Objasnio je kako je Povjerenstvo razriješeno na temelju zakona.

”Procedura razrješenja je utemeljena na zakonu i pravilnicima, a ovo Povjerenstvo nema propisanu proceduru razrješenja jer nije riječ o kulturnom vijeću. Pitali ste ma za pismo udruge U ime obitelji. Najiskrenije dobio sam barem 100 otvorenih i zatvorenih pitanja s tim u vezi – dakle riječ je o potpunoj koincidenciji i uopće ne znam sadržaj tog pisma i to ni na koji način nije imalo bilo kakvu ulogu u donošenju ove moje odluke”, zaključio je Hasanbegović.

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene