HR EN

SSSH: Sloboda medija kao lakmus-papir prisutnosti demokracije u društvu

“Sloboda medija, mišljenja i govora, poštovanje ljudskih prava svakog čovjeka u svim područjima ljudskog djelovanja, temeljne su vrijednosti demokratskog društva.

“Sloboda medija, mišljenja i govora, poštovanje ljudskih prava svakog čovjeka u svim područjima ljudskog djelovanja, temeljne su vrijednosti demokratskog društva”, poruka je Saveza samostalnih sindikata Hrvatske povodom Svjetskog dana slobode medija koji se solidarizira s novinarima u Hrvatskoj i svijetu u borbi za ostvarenje sigurnih i slobodnih uvjeta rada i dostojanstva profesije.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske upozorava kako nas pad Hrvatske za pet mjesta na ljestvici slobode medija u odnosu na 2014. godinu prema godišnjem izvješću Reportera bez granica mora duboko zabrinuti.

“Građani imaju pravo na istinitu i objektivnu, a ne politički i/ili profitno filtriranu informaciju”, smatraju u SSSH-u te pozivaju ministra kulture Zlatka Hasanbegovića na hitnu ponovnu uspostavu sustava državnih potpora za (su)financiranje neprofitnih medija, proteklih godina posebice značajnih za demokratizaciju hrvatskog društva, među ostalim, praćenjem tema koje potiču toleranciju, multikulturalnost, nediskriminaciju i ostalo.

Također pozivaju Vladu i Hrvatski sabor na hitno zaustavljanje političkog kadroviranja u javnim informativnim servisima, posebice na Hrvatskom radiju i televiziji, na prestanak svih oblika pritisaka na novinare u vršenju njihove odgovorne društvene i profesionalne zadaće te na zaustavljanje prekarizacije rada novinara.

Izvor: h-alter.org

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene