HR EN

Sukob interesa – što je to?

sukob interesa

sukob interesa

Sukob interesa je naziv za situaciju u kojoj pojedinac za vrijeme obavljanja javne funkcije  dolazi u priliku da svojom odlukom ili drugim djelovanjem pogoduje sebi ili bliskim osobama, društvenim skupinama i organizacijama, te tako narušava interes javnosti ili osoba koje su mu dale povjerenje.

 sukob-interesa-

Zakon o sprječavanju sukoba interesa regulira sukob interesa.U obnašanju javnih dužnosti dužnosnicima je zabranjeno:

  • primiti, zahtjevati ili  obećati korist radi obavljanja javne dužnosti
  • ostvariti neko pravo kršenjem načela jednoakosti pred zakonom
  • zloupotrijebiti posebna prava dužnosnika ili primiti dodatnu naknadu za obnašanje dužnosti
  • tražiti, prihvatiti ili primiti vrijednost ili uslugu radi glasanja o bilo kojoj stvari

“Sukob” se odnosi na sukob između osobnog interesa na jednoj i javnog interesa na drugoj strani. Zbog brojnih međuljudskih odnosa i različitih životnih okolnosti gotovo je nemoguće ne naći se u sukobu interesa.

Dužnosnici su u obnašanju svoje dužnosti moraju biti časni, pošteni, savjesni, odgovorni i nepristrani, a pri tome čuvati vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene im dužnosti.

Osoba koja se nalazi u sukobu interesa trebala bi ga obznaniti, a potom se izuzeti iz situacije u kojoj bi moglo doći do sukoba interesa ili sumnje u sukob interesa (npr. izuzeti se od donošenja odluke).

Povjerenstvo za odlučivanje o sprječavanju sukoba interesa između ostalog donosi i mišljenja u cilju preventivnog djelovanja i sprječavanja eventualnog sukoba interesa.

Prilog:

Izvor: transparency.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene