HR EN

Suzbijanjem siromaštva protiv iseljavanja

U Društvenom centru Laurentius u Lovreću održana je tribina „Suzbijanje siromaštva na području Imotske krajine“ u organizaciji Udruge Kolajna ljubavi. Uvodna izlaganja održali su Ivana Marasović iz Udruge “Kolajna ljubavi”, Vesna Ujević iz Kulturno umjetničke udruge “Ujević”, Petar Petričević iz Općine Lovreć i Zdenka Todorić iz Centra za socijalnu skrb Imotski.
Ivana Marasović, predsjednica Udruge “Kolajna ljubavi”, predstavila je rad svoje udruge koja se dugi niz godina bori protiv siromaštva prvenstveno mjesečnom podjelom paketa hrane za najugroženije stanovnike Imotske krajine, ali i na brojne druge načine. Dobra suradnja s većinom načelnika općina pridonosi uspješnoj realizaciji projekta Socijalne samoposluge Imotski. Izrazila je zadovoljstvo da su i za ove blagdane pripremili blagdansku košaricu potrebitima, koja im je barem malo uljepšala adventsko vrijeme. U predblagdansko vrijeme udruga je k tome podijelila poklone za štićenike Doma za starije i nemoćne osobe Runović te brojne pakete za siromašne obitelji s više djece.

Vesna Ujević iz Kulturno umjetničke udruge “Ujević” iznijela je svoja iskustva i načine na koje ona pomaže obiteljima i samcima u potrebi kroz razne humanitarne akcije i prikupljanje sredstava.
Načelnik Općine Lovreć te predstavnica Centra za socijalnu skrb su iznijeli brojke i podatke o siromaštvu lokalnog stanovništva. Uslijedila je potom rasprava u kojoj su sudjelovali brojni sudionici iznoseći svoja razmišljanja i iskustva o problemima siromaštva na području Imotske krajine i potrebi prevencije s naglaskom na iseljavanje kao posljedicu siromaštva. U raspravi je istaknut pozitivan primjer Centra za održivi razvoj koji je s partnerima osigurao zapošljavanje tridesetak nezaposlenih i koji je kroz svoje projekte osnažio nezaposlene novim vještinama i novim kvalifikacijama, “naučio ih je pecati”.

Tribina je organizirana u okviru projekta “Društveni centar Laurentius”, koji Udruga Kolajna ljubavi provodi u suradnji s općinom Lovreć i partnerskim udrugama: Zavičajnom eko udrugom „Ričice“, Kulturno umjetničkom udrugom „Ujević“, Kulturnom udrugom mladih “K.U.M. PROLOŽAC” i Centrom za održivi razvoj (COR) iz Imotskog s ciljem revitalizacije lokalne zajednice kroz korištenje javnog prostora općine Lovreć kao prvog društvenog centra na području Imotske krajine.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u 100%-tnom iznosu bespovratnih sredstava u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Centra za održivi razvoj.

 

 

 

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene