HR EN

Svečano predstavljeni rezultati projekta i dodijeljena uvjerenja o osposobljavanju korisnicama projekta – u znaku nade

Simbolično na blagdan svete Luce, navjestiteljice božićnog svjetla, u znaku nade predstavljeni su rezultati projekta projekta “Zaželi – aktivna u zajednici” Centra za održivi razvoj i dodijeljena uvjerenja o osposobljavanju korisnicama projekta u ponedjeljak, 13. prosinca 2021. godine, u 18 sati i 30 minuta, u prostorijama Glazbene škole “Dr. fra Ivan Glibotić Imotski”, u Imotskom. Nova zanimanja ima deset korisnica: dvije pomoćene slastičarke i osam gerontodomaćica. Zbog trenutne epidemiološke situacije svečanost je održana u užem krugu korisnica, partnera, suradnika Centra i lokalnih dionika.

Nazočne je pozdravila voditeljica projekta Snježana Petrušić čestitajući slavljenicama na novim zanimanjima i sa željom da im ona osiguraju i stabilnije poslove. Zahvalila je partnerima i drugim dionicima na pomoći u provođenju projekta i predstavila rezultate projekta, koji se provodio od lipnja 2019. godine na području grada Imotskog, općina Proložac i Zagvozd.

“Naša  ruralna područja su prilično zapostavljena, mladi su otišli i u velikom broju odlaze još uvijek. Puno je zaselaka u kojima žive uglavnom stariji, ponekad i samo jedna osoba koja se onda ne može osloniti ni na pomoć susjeda!”, istaknula je. U projekt je bilo uključeno 77 starijih i nemoćnih osoba kojima je 10 zaposlenica pružalo uslugu pomoći u kući, iako je bilo planirano pružanje pomoći za njih 45. Pandemija je povećala interes, jer djeca korisnika, osobito u prvom zatvaranju, nisu mogla doći k njima vikendima kako su prije epidemije običavali. Same potrebe su različite, od klasičnog pospremanja, pomoći u pripremi obroka i druženja, razgovora, što je starijim ljudima izuzetno značajno do odlaska po lijekove, naručivanja i prijevoza do liječnika, do groblja, obavljanja kupovine, plaćanja računa. Ponekad su zaposlenice imale i neke zahtjevnije zadatke kao što su previjanje, promjena sondi za kisik, jer naprosto nije imao tko drugi.

Projekt je značajno utjecao na obje skupine kojima je bio usmjeren: povratak na tržište rada nezaposlenih žena iz ranjivih skupina, a stariji i nemoćni dobili su potrebnu pomoć, svi skupa su povećali kvalitetu života i socijalnu uključenost.

“Prestanak projekta koji završava za nekoliko dana znači i prestanak besplatne pomoći starijima i nemoćnima. Kao i svi drugi provoditelji projekata iz Programa Zaželi, nadamo se što skorijem najavljenom raspisivanju faze 3 Programa Zaželi, nadamo se da stanka neće biti odveć velika”, zaključila je voditeljica projekta.

Tako se u znaku nade da će se što prije nastaviti projektne aktivnosti druženje nastavilo uz domjenak i uz izreku: Sveta Luce, ukaži nam sunce!

Projekt „ Zaželi – aktivna u zajednici“ Centar za održivi razvoj provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Regionalnim uredom Split i Centrom za socijalnu skrb Imotski. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020., u 100%-tnom  intenzitetu potpore – ukupna vrijednost projekta iznosi 1.750.000,00 kuna. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Centra za održivi razvoj.

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene