HR EN

Svečano uručeni ugovori udrugama i predstavljen projekt „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – Za nasilje nema opravdanja“

Ugovori su se svečano dodjelili ukupno 15 udruga koje se zalažu za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a za koje je osigurano 3 milijuna kuna za provedbu njihovih projekata.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u ponedjeljak 25. studenoga Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike organiziralo je svečano uručenje ugovora o dodjeli sredstava za ukupno 15 udruga koje se zalažu za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a za koje je osigurano 3 milijuna kuna za provedbu njihovih projekata. U sklopu svečane dodjele u Ministarstvu je predstavljen i projekt „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – Za nasilje nema opravdanja“ o kojem je govorila ministrica izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković.

„Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima staviti žrtvu nasilja u središte naše pozornosti te utjecati na razvoj svijesti šire javnosti o neprihvatljivosti nasilničkog ponašanja. Zajedničkom suradnjom i upornim radom cjelokupnog sustava i svih dionika, od državnih tijela pa do organizacija civilnog društva zasigurno ćemo pridonijeti boljem pristupu problematici nasilja u obitelji kao i zaštiti samih žrtava nasilja – budući da za nasilje nema opravdanja“, naglasila je ministrica Bedeković.

Statistika Ministarstva unutarnjih poslova ukazuje na činjenu da su u Republici Hrvatskoj u većini slučajeva žrtve nasilja žene. Tijekom 2018. godine ubijeno je 8 žena od strane bliske osobe ili intimnog partnera. Poražavajući je podatak da je tijekom prvih deset mjeseci 2019. godine ubijeno 11 žena, tri više nego u cijeloj prethodnoj godini.

Bilježimo i porast kaznenog djela Nasilje u obitelji. U 2018. godini zabilježeno je 623 kaznenih djela nasilja u obitelji, dok je u prvih deset mjeseci 2019. godine evidentirano 895 ovih kaznenih djela. Gotovo 90% (89,94%) slučajeva ovih kaznenih djela počinjeno je na štetu žena, istaknula je u predstavljanju Projekta ministrica Bedeković.

Upravo zbog toga potrebno je skrenuti pozornost institucijama i javnosti da je temi nasilja u obitelji i nasilja nad ženama potrebno pridavati posebnu i međuresornu pozornost zbog kojeg je i Projekt osmišljen.

Cilj Projekta je unaprjeđenje sustava prevencije i zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. To podrazumijeva podizanje javne svijesti u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koja će se provoditi kroz medijsku kampanju, a s ciljem senzibiliziranja javnosti, važnosti prevencije nasilja te obvezi prijavljivanja nasilja.
Također, jačat će se kapacitet stručnjaka kao i međuresorna suradnja u području prevencije i zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koje će se provoditi kroz stručna usavršavanja stručnjaka svih sustava koja postupaju po nasilju u obitelji kao i organizacija
civilnog društva. Cilj je umrežiti sustave skrbi za žrtve nasilje i unaprijediti međuresornu suradnju. Uz to, u sklopu Projekta osigurat će se usluge besplatne 24-satne telefonske linije kao
dio sustava prevencije od nasilja i zaštite žrtava s posebnim naglaskom na žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji. Omogućit će se rad Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja (NPC) i broja telefona 116 006 24 sata dnevno svih 7 dana u tjednu, uključujući praznike i blagdane te podizanje kvalitete rada i usluge.

Partneri u Projektu su Ministarstvo pravosuđa i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima kao nositelji aktivnosti usmjerenih na osiguravanje usluge besplatne 24-satne telefonske linije u NPC-u. Vrijednost Projekta je 9,9 milijuna kuna, a očekivano trajanje Projekta je 26 mjeseci.

 

 

 

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene