HR EN

Priopćenje Transparency Internationala o ukidanju licence za podružnicu u Hrvatskoj (TIH)

Središnjica udruge Transparency International (TI), sa sjedištem u Berlinu, odbacila je u utorak optužbe hrvatskog ogranka ove organizacije da je odluka o oduzimanju licence za TI Hrvatske donesena na temelju netransparentnog postupka i kleveta tajnih informanata iz Hrvatske.

“TI svake tri godine provodi vrednovanje naših ogranaka u preko 100 zemalja svijeta. Nakon vrednovanja u Hrvatskoj 2014. uočili smo da se rad TIH-a ne poklapa u potpunosti s našim standardima i zato smo tijekom 2015. pokrenuli proces koji je na kraju rezultirao oduzimanjem licence.To je potpuno transparentan i poznat proces”, rekla je za Hinu Conny Abel, koordinatorica TI-ja za regiju jugoistočne Europe, Turske i Izraela iz središnjice ove organizacije u Berlinu.

Odluku na kraju donosi Upravni odbor, postoji Povjerenstvo koje prikuplja podatke koji dolaze iz različitih izvora koji se zatim vrednuju. U slučaju Hrvatske proces je trajao tri godine, raspravljalo se pet puta o oduzimanju licence TIH-u. Hrvatski ogranak je bio informiran čitavo to vrijeme o procesu i kod svake odluke je bilo traženo i njihovo mišljenje i zato ne vidim kako je proces bio netransparentan”, kaže Abel.

Uobičajeno je kada se radi o vrednovanju nečijeg rada da ne razgovarate samo s onima čiji rad vrednujete. Tako radimo u svim zemljama i tako je bilo i u Hrvatskoj gdje smo, naravno, razgovarali i s drugima, predstavnicima drugih nevladinih organizacija, novinarima koji se bave temom korupcije itd. I sve informacije o tomu s kim smo razgovarali je naravno dobio upravni odbor i povjerenstvo. U ovom slučaju sve podatke o sugovornicima nismo poslali TIH-u, jer je u prošlosti bilo slučajeva da su nacionalni ogranci reagirali vrlo negativno, da ne ulazim u detalje, bilo je to mnogo agresivnih mailova, i mi jednostavno ne želimo ugroziti naše odnose s ljudima koji su nam sugovornici na terenu”, zlaključila je Cornelia Abel, regionalna koordinatorica iz središnjice TI.

U odgovoru na ranije upućen pismeni upit Hine iz Transparency Internationala je priopćeno kako je odluka o ukidanju licence iz prosinca 2015. potvrđena u ožujku 2016. i to nakon žalbe TIH-a.

Mi žalimo zbog ove odluke, ali TIH je ostala slaba podružnica unatoč dvogodišnjim pokušajima uz pomoć središnjice TI-ja da se stanje popravi. Odluka uprave TI-ja je odraz manjka povjerenja da bi TIH mogao postati jedan od vodećih čimbenika civilnog društva u Hrvatskoj u borbi protiv korupcije”, zaključuje se u priopćenju koje je potpisao jedan od glasnogovornika TI-ja Chris Sanders.

Kao razlozi za oduzimanje licence se navode slaba suradnja s ostalim nevladinim organizacijama u Hrvatskoj, nesposobnost da se osiguraju potrebna financijska sredstva te nezadovoljavajuća kvaliteta i utjecaj aktivnosti TIH-a. Transparency International je istodobno naglasio kako će i dalje podržavati sve napore za borbu protiv korupcije u Hrvatskoj i kako gaji uvjerenje da će TIH moći nastaviti boriti se za svoje ciljeve i ako se ne nalazi u sklopu međunarodnog TI-ja.”Transparency International i dalje visoko poštuje pojedince i volontere zbog njihova zalaganja”, zaključuje se u priopćenju.

Podsjetimo: 

Transparency international Hrvatska zatražio preispitivanje odluke Transparency Internationala o ukidanju licence za hrvatski ogranak, te objašnjenje o tome koji su stvarni razlozi isključenja. Navedeni razlozi ne mogu biti prihvaćeni, jer su u suprotnosti s rezultatima rada u proteklom razdoblju, a što je potvrdio i rezultat indeksa percepcije korupcije 2015. Osim preispitivanje odluke tražimo i odgovornost zaposlenika u središnjici kako bi se zaštitio integritet, te vizija i misija koju ova organizacija ima u svijetu.     

U međuvremenu TIH-u stiže podrška ne samo iz Hrvatske, već i iz svijeta. U ovom trenutku najvažnija nam je podrška i povjerenje hrvatskih građana. 

Vezane vijesti: Odluka o licenci TIH-a donesena u netransparentnom postupku

Izvor: transparency.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene