HR EN

U listopadu kreću novi poticaji za kupnju A+++ kućanskih uređaja

a

U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali smo 8 milijuna kuna za kupovinu 10.000 A+++ uređaja te će poticaji iznositi 800 kuna po uređaju.

a

 

Priopćenje za javnost

‘Od 2. listopada građani će ponovo moći kupovati energetski najučinkovitije kućanske uređaje uz državni poticaj. U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali smo 8 milijuna kuna za kupovinu 10.000 A+++ uređaja te će poticaji iznositi 800 kuna po uređaju. Riječ je o mjeri za postizanje energetskih ušteda u kućanstvima koje su jedna od bitnih smjernica europske, ali i nacionalne energetske politike. Projekt sufinanciranja energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja iz lipnja bio je uspješan te su poticaji potrošeni u devet dana zahvaljujući iznimnom interesu građana. Građani koji su uređaje kupili već sada mogu vidjeti jasne koristi kroz manji trošak za struju ili vodu, a u isto vrijeme štiti se okoliš kroz manje emisije CO2’ – izjavio je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na kojoj su najavljeni novi poticaji za građane za kupovinu kućanskih uređaja A+++ razreda ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša u lipnju su po prvi put raspisali javni poziv za građane za kupnju energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja na temelju nacionalne Strategije energetskog razvoja te Trećeg nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti. U razdoblju od 3. do 11. lipnja građani su kupili 10.000 uređaja za što je bilo osigurano 8 milijuna kuna. Zbog velikog zanimanja građana tada su najavljeni novi poticaji ovisno o raspoloživim sredstvima u Fondu koja su sada osigurana.

‘U lipnju se u akciju uključilo 690 prodajnih mjesta sa 392 različitih modela uređaja. Kupnjom uređaja uz poticaj 63% građana zamijenilo je svoj uređaj stariji od 6 godina, dok je za 37% građana ova kupnja bila prva kupnja takvog uređaja’ – izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Kupovali su se hladnjaci, zamrzivači, hladnjaci sa zamrzivačem, perilice posuđa, rublja i sušilica. Čak 90% kupljenih uređaja bile su perilice rublja. Najveći broj uređaja kupili su građani Zagreba, Primorsko-goranske te Istarske županije.

Kupnjom i stavljanjem u funkciju 10.000 uređaja ukupno će se uštedjeti 1.006.179 kWh električne energije i spriječiti 235 tona emisija CO2 – to otprilike odgovara godišnjoj potrošnji električne energije za 73 kućanstava ili godišnjoj potrošnji vode za 166 kućanstava.

Procedura za prijavu bila je jednostavna. Građani su na prodajnom mjestu dobili jedinstveni obrazac s barkodom. Potpisani obrazac slao se u Fond s preslikama računa, osobne iskaznice i kartice ili nekog drugog dokumenta ili kopije izvatka iz banke koji sadržava IBAN. Ista procedura vrijedit će i za javni poziv koji kreće u listopadu.

Građani koji kupnjom novog A+++ uređaja planiraju zamijeniti stari uređaj moraju ga propisno zbrinuti. Ako se radi o neispravnom uređaju građani ga mogu besplatno predati u prodajnom mjestu u kojem su obavili kupnju.

Izvor:mzoip.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene