HR EN

U političkoj kampanji zaboravili na borbu protiv korupcije

politicka-trgovina

politicka-trgovina

Borba protiv korupcije kao temeljni problem hrvatskog društva nalazi se na marginama političke kampanje za ove parlamentarne izbore.

Na izborima su političke stranke kandidirale pojedince za koje se sumnja da su zloupotrijebili pozicije i netransparentno i nepošteno djelovali u svom dosadašnjem političkom radu. Politička kampanja je započela 16.8.2016. godine s ozbiljnom optužbom prema članu Državnog izbornog povjerenstva za primanje mita 2007. godine, a da niti jedna politička stranka nije javno zatržila da isti podnese neopozivu ostavku. Umjesto neopozive ostavke otvoreno je bolovanje i to u vrijeme izborne kampanje kada DIP ima najviše aktivnosti.

Ustavni sud imenovao je Etičko povjerenstvo na čelu kojega se nalazi predsjednik HAZU-a po dužnosti, a čine ga po tri pojedinca imenovana od vladajućih i oporbenih stranaka. U proteklih 10 dana ovo tijelo je izadilo dva priopćenja i deset odgovora povodom upita i prigovora na tijek izborne kampanje od strane političkih aktera i novinara, a održalo je 9 sjednica povjerenstva. Na parlamentarnim izborima 2015. godine za rad ovog tijela potrošeno je 97. tisuća kuna javnog novca.

Iako na izborima sudjeluje 60 političkih stranaka i 2456 kandidata borbe protiv korupcije,te zalaganje za temeljne društvene vrijednosti poput poštenja i odgovornosti nije istaknuto u većini političkih programa koji su javno dostupni. 

Neke političke opcije koje se zalažu za borbu protiv korupcije u kampanji nemaju dostupne izbore programe u cjelovitim dokumentima na internet stranicama. U kampanji se politički akteri pozivaju na opća mjesta i fraze, bez uočavanja koruptivnih rizika te mjera i alata kako bi se spriječila korupcija i netransparentno djelovanje.

Od 397 stranica analiziranih stranačkih programa prebrojali smo koliko su riječi posvetili korupciji i pozitivnim društvenim vrijednostima poput odgovornosti, transparentnosti, integriteta poštenja i sl. 

Izborni program  br.stranica korupcija borba protiv korupcije odgovornost transparentnost
Narodna koalicija – Siguran smjer za Hrvatsku  74  4 0 12 27
HDZ – Vjerodostojno 108 13 4 21 24
MOST  97 9 0 14 15
Jedina opcija – koalicija           
Pametno- Zakrenimo Hrvatsku 109 6 2 45 0
#Za premijera 9 0 0 4 0

 

Zašto su političke stranke i kandidati u izbornom postupku zaboravili na borbu protiv korupcije?

Žele li riješiti korupciju kao sistemski problem ovog društva? I znaju li kako to učiniti?

Prilog:

Izvor: transparency.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene