HR EN

U Zadru počinje Mjesec hrvatske knjige posvećen glazbi

U utorak 15. listopada u Hrvatskoj počinje Mjesec hrvatske knjige u koji će biti uključene stotine knjižnica u brojnim hrvatskim gradovima i općinama. Ovogodišnja manifestacija posvećena je glazbi, a moto je “U ritmu čitanja!”.

Mjesec hrvatske knjige bit će svečano otvoren u Buzetu u utorak u 13 sati, a na njemu će biti prisutne ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Među glavnim programima su i Čitateljski maraton, koji će se održati u srijedu 23. listopada, kada će u cijeloj Hrvatskoj u školama, vrtićima, domovima umirovljenika, knjižnicama i otvorenim prostorima čitati književnici, glumci, knjižničari, djeca, djedovi, bake, roditelji, slučajni prolaznici.

Drugi program je Nacionalni kviz za poticanje čitanja “Ritam odrastanja”. Za kviz treba pročitati knjige “Ljeto na jezeru Čiču”, “Drugačija” i “Eva, mala žena”. Završna svečanost uz dodjelu nagrada održat će se 14. studenoga u 12 sati u predvorju NSK u Zagrebu. Osim toga, 21. i 22. studenoga održat će se “Natjecanje u čitanju naglas” koje organizira Narodna knjižnica i čitaonica “Vlado Gotovac” Sisak.

U Mjesec hrvatske knjige uključile su se, naravno, i dalmatinske knjižnice, čiji najsažetiji izbor donosimo. U Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split u večeri otvaranja u 20 sati zasvirat će Gradski mandolinski orkestar “Sanctus Domnio”, 8. 11. u 18 sati poeziju će čitati članovi ULKU-a “Vlaho Bukovac”, 24. 10. u 18 sati je koncert Udruge “Dante Alighieri”, a 15. 11. u 19 sati koncert prijatelja francuske šansone. Knjižnica Brodarica od 22. 10. u 10 sati nudi čitanje slikovnica i slušanje klasične glazbe za djecu. U Knjižnici Ravne njive 6. 11. u 17 sati je čitanje uspavanki, pjesmica i brojalica uz glazbu…

Od županijske ponude u Knjižnici Grohote 4. 11. stihove otočnih autora čitat će i pjevati Ženska klapa “Čuvite”. Gradska knjižnica i čitaonica Hvar očekuje grupni posjet predškolaca, Općinska knjižnica i čitaonica Jelsa 4. 11. u 19 sati ima večer čitanja bajki uz glazbenu pratnju učenika OŠ “Jelsa”, Gradska knjižnica i čitaonica Stari Grad 15. 11. u 19 sati programirala je “Pjesničko prikazanje u 11 videouradaka”, a Narodna knjižnica “Hrvatski skup” Pučišća ima i kviz o “Gregovim dnevnicima” za djecu.

Gradska knjižnica Solin 7. 11. u 19 sati predvidjela je večer s Vjekoslavom Huljić, a 8. 11. u 19 sati predstavu Kazališta “PlayDrama” – “Djeca našeg vremena”. Gradska knjižnica Kaštela tražit će najstariji dokument i knjigu u Kaštelima, 18. 10. u 10.30 u Gomilici imat će radionicu za djecu “Život u Baltazar-gradu”, a 11. 11. u 19 sati obilježit će 4. rođendan čitateljskog kluba “Ritam knjige”. “Rockerski” ogranak u Kaštel Novom od 21. do 25. 10. imat će izložbu i izradu panoa posvećenih Freddieju Mercuryju, a 31. 10. Glazbeni vremeplov uz poznate hitove rock glazbe 70-ih godina.

U Gradskoj knjižnici Trogir 22. 10. u 18 sati je književna večer s Dunjom Kalilić, 7. 11. u 18 sati predstavljanje knjige “50 cigareta za Elenu” Trogiranke Marine Vujčić, a 13. 11. u 18 sati promocija nove trogirske zbirke pripovijedaka “Priča se (p)o gradu” u izdanju Knjižnice.

Gradska knjižnica “Don Mihovil Pavlinović” Imotski od 15. do 31. 10. nudi Prvi kiparski simpozij u Imotskoj krajini akademskog kipara Ivana Kujundžića. Narodna knjižnica Omiš 4. 11. u 19.30 ima koncert Ane Opačak. Gradska knjižnica Sinj 18. 10. imat će glazbeno-recitatorsku večer. Narodna knjižnica Dugopolje od 11. do 15. 11. učenike osnovne škole upoznavat će s enciklopedijama, leksikonima i rječnicima, dok će Općinska knjižnica “Hrvatska sloga” Gradac imati čitanje strašnih priča uz obavezno kostimiranje…

Dubrovačke knjižnice, među ostalim, nude predavanje Vesne Čučić “Cenzura i tema žene u Dubrovniku u 16. stoljeću”, te 15. 11. u 18 sati predavanje Slobodana P. Novaka o pet tema – o M. Držiću, Sv. Jeronimu, V. Gotovcu, talijanskoj libretistici i o hrvatskoj srednjovjekovnoj književnosti.

Narodna knjižnica Blato 22. 10. u 10 sati u gradskom parku ima program “Čitajmo pod krošnjama”, a 15. 10. u 20 sati monografiju “Od kolijevke do Hajduka” Stanka Karamana predstavit će Saša Ljubičić i Nikola Perić. Narodna knjižnica “Šime Vučetić” Vela Luka, kao i mnoge druge, nudi opraštanje zakasnine, ali i prodaju otpisanih knjiga.

Narodna knjižnica Orebić 11. 11. u 16 sati ima radionicu kreativnog pisanja Ene Strinić za djecu od 10 do 14 godina. Gradska knjižnica Metković 11. 11. u 19.30 ima putopisno predavanje Maje Klarić. Gradska knjižnica Opuzen 15. 11. ima program “Čitanje uz note” u suradnji s glazbenom školom. Narodna knjižnica Ploče 17. 10. u 11 sati ima Pripovjedaonicu za djecu u izvedbi Jasne Held

Među programima Gradske knjižnice Zadar je i predavanje Josipa Ćirića o stvaralaštvu grupe Iron Maiden te književnim djelima i mitologiji koji su ih inspirirali, predstavljanje rock biografija i radionice programiranja glazbe za djecu od 8 do 12 godina, druženje s kantautorom Lukom Matulićem, slušanje i gledanje glazbenih brojeva iz filma “Družba Pere Kvržice”, za učenike s poremećajima iz autističnog spektra (17. 10. u 8 sati).
Gradska knjižnica Benkovac organizira književne večeri za promociju neafirmiranih književnika Bukovice i Ravnih kotara, a 7. 11. u 18 sati u Gradskoj knjižnici Biograd je predstavljanje knjige “Baština” Nikole Čelana.

Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik nudi radionice pjevanja sopranistice Tee Slavice za djecu od 6 do 10 godina, radionicu Maje Laurić “Kako nastaje predstava” (15. – 16. 10.), izbor najbolje neobjavljene haiku pjesme i druge programe.

Narodna knjižnica Drniš 12. 11. u 18 sati ima predavanje o Krsti Odaku, dok će se u Narodnoj knjižnici Knin 24. 10. u 19 sati predstaviti radionicama kreativnog pisanja Udruge “Porta”. U Gradskoj knjižnici Vodice 18. 10. u 18 sati desetak pjesnika iz triju dalmatinskih županija recitirat će pjesme o moru i Mediteranu.

Ukratko, na pragu smo najljepšeg mjeseca u godini za knjigoljupce svih uzrasta. Budući da fanovi knjiga nisu isključivi, a izbor je širok, svoje mjesto i knjigu moći će pronaći svatko, tim više što je riječ o programima sa slobodnim ulazom.

U Tisnom je knjizi široko

U bogatom programu Narodne knjižnice i čitaonice Tisno može se istaknuti literarno-likovni natječaj za sve stanovnike općine – “Moje misto drago Tisno”, s dodjelom nagrada 8. studenoga. Od 18. do 21. 10. održat će se međunarodna konferencija s po dva delegata iz svake zemlje članice EU-a, jer su knjižnica i njezini djelatnici članovi Europske zajednice ruralnih općina. Dana 26. 10. u 10 sati počinje cjelodnevna ekoakcija čitanja djeci te sadnja drveća. Svako drvo bit će posvećeno jednom pjesniku i označeno jednim njegovim stihom, a 22. 10. u 18 sati je pjevanje i učenje novih riječi s ciljem poticanja čitanja od najranije dobi za mame i bebe do tri godine starosti. U Tisnom nikome od prve do 101. godine neće biti dosadno.

Slobodna Dalmacija

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene