Udruge širom Hrvatske pozivaju na “Hrvatski tjedan održive mode”, koji će održati od 21. do 27. studenoga na različitim lokacijama diljem Hrvatske.

Povod organizaciji ovog antikonzumerističkog modnog tjedna jest problem prekomjerne potrošnje tekstila i mahnita kupovina za vrijeme tzv. “Crnog petka”, koji se ovim događajem želi rebrendirati u “Zeleni petak”.

“Hrvatski tjedan održive mode” (Croatian Sustainable Fashion Week) ima za cilj promovirati koncept održive i cirkularne mode te aktivnog suprotstavljanja konzumerizmu i golemoj količini otpada koju konzumerističke prakse stvaraju. U ovom je tjednu zadatak udruga osnažiti građane i građanke za izgradnju održivijeg odnosa s modom i smanjenje nastanka tekstilnog otpada.

Glavna aktivnost “Hrvatskog tjedna održive mode” su zabave razmjene odjeće koje će se odvijati na raznim lokacijama u Zagrebu, Karlovcu, Puli i Splitu. U Zagrebu će se tulumi razmjene održati na pet lokacija (Centar, Kvatrić, Dubrava, Utrina i Vrbani) u različitim terminima tijekom tjedna.

Zabave razmjene su događaji na kojima se ljudi okupljaju kako bi međusobno razmijenili odjeću, obuću ili modne dodatke i na taj se način riješili stvari koje više ne trebaju, a istovremeno nabavili stvari koje su im stvarno potrebne. Ovom praksom, udruge žele redefinirati modu, razotkriti štetne modne prakse te promovirati vrijednosti poput (samo)održivosti, kulture razmjene i ponovne uporabe.

Više detalja o programu pronađite na web stranici Zelene akcije.

“Hrvatski tjedan održive mode” održava se u sklopu Europskog tjedna smanjenja otpada, a organiziraju ga Zelena akcija, Udruga Vestigium, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga Krugovi, Udruga Zelena Istra, Udruga Sunce – Split i Udruga Eko Pan.