HR EN

Vlada usvojila 60 reformskih mjera podijeljenih u četiri glavna područja

“Ovaj dokument ocrtava politiku vlade za idućih 18 mjeseci i građani Hrvatske će nas mjeriti prema ovom dokumentu”, rekao je Tihomir Orešković.

Vlada je u 28. travnja 2016. na sjednici prihvatila Nacionalni program reformi, odnosno dokument sa 60 reformskih mjera podijeljenih u četiri glavna područja, koji će do kraja mjeseca uputiti Europskoj komisiji, a premijer Orešković ističe da je riječ o “fer, ali nužnim reformama”. 

Orešković je od hrvatskih građana zatražio podršku reformi koje su nužne jer, kazao je, ne može se više raditi na način kao što se do sada radilo.

 

Šezdeset reformskih mjera Vlada želi provesti u četiri područja – makroekonomska stabilnost i fiskalna održivost, olakšavanje uvjeta poslovanja i bolja investicijska klima, učinkovitost i trasparentnost javnog sektora te bolje obrazovanje za tržište rada.

 Glavni je cilj gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta u idućih 18 mjeseci, naglašava premijer.  “Ovaj dokument ocrtava politiku vlade za idućih 18 mjeseci i građani Hrvatske će nas mjeriti prema ovom dokumentu”, rekao je.

“Reforme su fer, ali su potrebne”, poručio je te kazao kako se bez njih neće moći podignuti potencijal gospodarskog rasta. A EK, upozorio je, ima procjenu da će rast biti manji od jedan posto ako se reforme ne provedu.

Reforme su, dodao je, napravljene u otvorenoj zdravoj diskusiji.

Makroekonomska stabilnost i fiskalna održivost podrazumijevaju smanjenje javnoga duga, ističe premijer ponavljajući da je to, uz gospodarski rast, ključ promjena.

Kako bi se olakšalo uvjete poslovanja i poboljšala investicijska klima, nastavlja premijer, moramo maknuti birokraciju iz sustava te pojačati informacijski sustav u javnoj upravi jer će se na taj način ubrzati procesi. Nužno je, dodaje, i smanjiti troškove poduzetnicima kroz smanjenje parafiskalnih nameta. 

Vezano uz poboljšanje učinkovitosti i trasparentnost javnog sektora, Orešković izdvaja smanjenje broja agencija, a u pogledu boljega obrazovanja za tržište rada naglašava važnost kurikularne reforme.

Vlada usvojila i Plan konvergencije

Uz Nacionalni plan reformi Vlada je prihvatila i program konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2016.–2019. godine, u kojem su, prema riječima ministra financija Zdravka Marića, dva ključna cilja – poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja te zaustavljanje rasta javnog duga.

Prilog:

Nacionalni program reformi

Izvor: poslovni.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene