HR EN

#YEYS2023 – Dijalozi mladih o demokraciji – Tvoja Europa, tvoje mišljenje!

Učenici i učenice iz cijele Europe iznijet će mišljenje o svom aktivnom građanstvu u participativnoj demokraciji na godišnjem događanju Europskog socijalnog i gospodarskog odbora (EGSO) „YEYS!”

Ovogodišnje događanje „Tvoja Europa, tvoje mišljenje!” (YEYS!) održat će se 23. i 24. ožujka 2023. pod nazivom „Dijalozi mladih o demokraciji”.

Budući da se događanje održava nakon godine kojom su dominirali kriza u Ukrajini, prijetnje miroljubivim režimima i nepredvidivi društveni i gospodarski izazovi koji za sobom povlače sistemske promjene, tema ovogodišnjeg događanja bit će kako podizati svijest o demokratskim vrijednostima i istovremeno poticati kritičko razmišljanje, osnaživanje mladih i njihovo sudjelovanje.

Tijekom događanja učenici i učenice sudjelovat će u nizu radionica i interaktivnih aktivnosti na kojima će osmisliti preporuke koje će se poslati europskim institucijama i visokopozicioniranim europskim donositeljima politika i odluka.

Prijave su u tijeku, a mogu se prijaviti škole iz svih država članica EU-a i sedam zemalja kandidatkinja (Albanija, Moldavija, Republika Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Turska i Ukrajina). Ako ste nastavnik/nastavnica u srednjoj školi i poučavate mlade u dobi od 16 do 18 godina, pozivamo vas da se prijavite za sudjelovanje u događanju YEYS! 2023.

Škole koje žele sudjelovati moraju ispuniti prijavu na internetskim stranicama EGSO-a.

Iz svake zemlje nasumičnim izborom odabrat će se jedna škola. Te škole trebaju odabrati tri učenika/učenice, po mogućnosti u predzadnjoj godini školovanja, koji će sudjelovati u događanju i nastavnika/nastavnicu koja će ih pratiti.

Prije događanja članovi i članice EGSO-a posjetit će svaku odabranu školu kako bi učenike i učenice i nastavnike/nastavnice pripremili za događanje. Prije posjeta školama će biti poslana dokumentacija i pedagoški materijal.

Prijaviti se možete do 6. prosinca 2022. godine na sljedećoj poveznici:

http://cdweb.eesc.europa.eu/eesceuropaeu-ae77k/pages/2p7lmkvcee2biwbqvqbd6g.html?PageId=9acb9edac24bed118123005056a043ea

 

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene