HR EN

Zakon o koncesijama: “Izglasan je kukavički, ali borba se nastavlja”

logo javno dobro

logo javno dobro

Pokret otoka, Centar za mirovne studije(CMS) i GONG, u tjednu nakon što je ipak usvojen Zakon o koncesijama, trebali bi najaviti daljnje korake u borbi protiv štetnih odredbi toga zakona.

Pokret otoka, Centar za mirovne studije(CMS) i GONG, u tjednu nakon što je ipak usvojen Zakon o koncesijama, trebali bi najaviti daljnje korake u borbi protiv štetnih odredbi toga zakona. Saborska većina, ukupno 77 zastupnika, podignula je ruku za zakon, dok je oporba, nakon oštrih kritika zbog neusvojenih amandmana, napustila sabornicu.

“Podcijenili ste narod i dalmatinski dišpet. Zaustavit nas nećete, to vam očito nije jasno jer se inače ne biste usudili donijeti ovakve odluke i smijati nam se u lice. Mi smo za vas neki tamo aktivisti, prosvjednici, otočani, nebitni glasači. Drago mi je da ste pokazali svoje pravo lice. Čestitam što niste niti promislili koliko je opasno to što ste napravili. Čuli ste nas, i čut ćete nas opet”, poručila je  saborskoj većini predsjednica Pokreta otoka Maja Jurišić.

Otvoren put malverzacijama javnim dobrom

CMS, Pokret otoka i GONG upozoravaju kako je Sabor zakon donio isključivo na temelju glasova vladajuće koalicije, a suprotno zahtjevima građana, udruga, lokalnih inicijativa i oporbe.

“Donio ga je kukavički, na način da ga je bez najave stavio u proceduru glasanja, ignorirajući pri tome zahtjeve za trećim čitanjem i otvaranjem javne rasprave te apsolutno sve amandmane koje su uputili građani, organizacije civilnog društva i stručnjaci”, poručuju.

Znakovito je da je glasovanje o zakonu uvršteno u dnevni red na sam dan sjednice i to u vrijeme kad se hrvatska javnost bavila isključivo arbitražnom odlukom o pitanju granice sa Slovenijom. Svi amandmani koji su ga mogli poboljšati i učiniti ga transparentnijim, jednostavno su odbijeni.

“Vlada Republike Hrvatske je zajedno sa saborskim zastupnicima HDZ-a, HNS-a i nacionalnih manjina odbila usvojiti amandman koji bi osigurao sudjelovanje lokalnih zajednica i zainteresirane javnosti u postupcima dodjele koncesija čime bi se izravno smanjio koruptivni rizik i spriječile malverzacije javnim dobrima. Zanimljivo, protiv toga su čak glasali i gradonačelnici kojima je to izravan interes. Ali, najveći interes im je zasigurno, da javnost ne može kontrolirati što oni rade. Također, odbili su usvojiti amandman koji bi onemogućio dodjeljivanje koncesija za usluge koje se pružaju građanima, ako bi takva koncesija utjecala na poskupljenje usluge koju građani plaćaju. Izravno i sa smiješkom odbili su zaštiti građane od povećanja cijena usluga od općeg gospodarskog interesa i omogućili koncesionarima da ako ponude najvišu cijenu za koncesiju, kasnije s naplatom usluge građanima mogu raditi što hoće”, istaknuli su u CMS-u, Pokretu otoka i GONG-u.

Ruralna i otočka područja – manje važna od samovolje saborske većine

Hrvatska je još jednom, evidentno je, pala na ispitu iz participativne demokracije. Saborska većina odbila je usvojiti i amandmane koji su ciljali na zaštitu općih dobara kojima bi se onemogućilo da, kada banka dođe u posjed koncesije na temelju založnog prava, ne može to pravo dodjeljivati bilo kome prema vlastitom odabiru. Odbijanjem tog amandmana omogućili su da banke de facto postanu davatelji koncesija, kad na njih steknu pravo.

“I ono najgore, odbili su usvojiti amandman koji bi omogućio da lokalna vlast, županija ili Vlada određene koncesije rezervira za one gospodarske subjekte koji zapošljavaju ranjive skupine na tržištu rada, primjerice mlade. Da je ovaj amandman prihvaćen, otvorio bi mogućnost da zadruga mladih iz Slavonije prioritetno dobije koncesiju za korištenje vode, za primjerice pokretanje proizvodnje prirodnog soka. Ili ribarskoj zadruzi mladih s Visa da oni dobiju prioritet za pokretanje uzgoja riba. Primjera je mnogo, ali mogućnosti i perspektive da se javno dobro koristi za zapošljavanje onih s najmanje šanse, a to su mladi u ruralnim i otočkim područjima – više nema. Ovaj amandman omogućio bi i lakše pokretanje posla za druge ranjive skupine na tržištu rada, kao što su nacionalne manjine, ali upravo oni koji zastupaju nacionalne manjine nisu ga podržali”, ističu u građanskim inicijativama i nevladinim udrugama koje su pratile donošenje spornog zakona.

Borba za bolji i transparentniji zakon- ide dalje

Iako je nakon usvajanja Zakona o koncesijama značajno smanjen manevarski prostor za djelovanje protiv njegovih štetnih odredbi, a brojni aktivisti okupirani su radom u turističkoj sezoni, nadzor nad provedbom ovakvog, lošeg zakona, neće stati. Uz nove akcije da se izmijeni i doradi.

“Vladajuća koalicija u Saboru ima samo jedan cilj: pokazati da imaju većinu, pa makar ih to koštalo i odljeva mladih, povećanja korupcije i prepuštanja upravljanja strateških dobara stranim bankama.I dok stranke na vlasti riječima jadikuju za mladima koji napuštaju zemlju, djelima rade upravo suprotno, donoseći zakone koji mlade ostavljaju bez perspektive u njihovim lokalnim zajednicama i njihovoj domovini”, zaključuju CMS, Pokret otoka i GONG.

Borba se, prema svemu sudeći, nastavlja.

logo javno dobro

Izvor: http://javnodobro.udd.hr

srpanj, 2017.

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene