HR EN

Zastupnici složni: Mijenjajmo uprave koje loše rade, novac “curi” – nitko ne odgovara

Saborski su zastupnici u srijedu najavili podršku izvješću državne revizije o učinkovitosti sustava javne nabave u tvrtkama u državnom vlasništvu, ali i upozorili da bi uprave loše vođenih društava trebale odgovarati za loše i nelogične poteze.

Dario Hrebak (HSLS) upozorio je tako na slučaj s proizvodnjom toaletnog papira u Narodnim novinama, za što je bila namijenjena proizvodna hala u Kukuljanovu kod Rijeke u vlasništvu same tvrtke, da bi se naknadno proizvodnja izmjestila u Krapinu. “Logično je pitati zašto je cijeli projekt u koji je ‘ulupano’ 63 milijuna kuna ‘preko noći’ odletio u Krapinu, na lokaciju za koju se plaća mjesečni najam od 234 tisuće kuna? Je li to zato što su Narodne novine u tom trenutku pripadale HNS-u?”, upitao je Hrebak.

Zatražio je i da uprava Narodnih novina odgovori na primjedbu državnih revizora da nije obrazloženo korištenje istražiteljskih usluga. “Kako jedna firma za koju svi znamo čime se bavi ima potrebu angažirati istražiteljske usluge? Državna revizija postavila je pitanje vezano uz navedene istražiteljske usluge, pitanje opravdanosti ugovaranja poslova praćenja pojedinih osoba i članova obitelji”, upozorio je Hrebak.

Zaključio je kako je država skupa upravo zbog takvih firmi te kako nam “novac curi zbog loših poslovnih odluka a da pri tome nitko ne odgovara”.

Mađerić: Državne tvrtke kopiraju loše poteze vlasti

 Margareta Mađerić (HDZ) uvjerena je da državne tvrtke kopiraju loše poteze vlasti, a podsjetila je na preseljenje u Zagreb Tower Ministarstvu zaštite okoliša.
“Ono što je bilo dostupno medijima i svima onima koji nisu bili uključeni u taj proces – troškovi su bili preko 6 milijuna kuna, oko 40 posto više nego što je Ministarstvo plaćalo dotadašnje prostore i preko 60 posto više nego što bi koštalo preseljenje u neki od državnih prostora”, podsjetila je Mađerić.
 Njezin stranački kolega Goran Marić dodao je kako je u Zagreb Tower preselio i Fond za zaštitu okoliša, iz prostora na Ksaveru u koji je uložio 24 milijuna kuna. “I onda, nakon uloženih 24 milijuna kuna ostavlja taj prostor, ostavlja 36 parkirnih mjesta u svom vlasništvu koje ne koristi i plaća na to pričuvu 86.400 kuna godišnje i seli u taj čuveni Tower. Gore je na Ksaveru plaćao 12,22 eura, a seli u prostor koji plaća 15,87 eura, 30 posto skuplje”, naveo je Marić.
 Suglasan je da treba mijenjati one koji loše rade. “Konkretno, u u Hrvatskoj poštanskoj banci, i nije mi bitno tko je u nadzornom odboru, nije mi bitno tko je na vlasti, nije mi bitno tko je nadležan, isplaćen je bonus dvojci članova uprave 2,7 milijuna kuna, a rezultati su u gubitku. Za smijeniti je i nadzorni odbor i uprave i da nikada više u ime države ne mogu ni u čemu sudjelovati ni upravljati, bez obzira o komu se radi”, kazao je Marić.

Izvor: dalmacijanews.hr (HINA)

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene