HR EN

ZAŽELI – AKTIVNA U ZAJEDNICI

Deset žena pružalo je tijekom gotovo dvije godine pomoć u kući za 77 starijih i nemoćnih osoba

Projekt Centra za održivi razvoj ‘Zaželi – aktivna u zajednici’ provodio se od 2019. godine na području grada Imotskog, općina Proložac i Zagvozd. U Zagvozdu je to bio jedini projekt pomoći u kući kroz ‘Zaželi – program zapošljavanja žena’. Zaposlenici Općine Zagvozd, osobito načelnik Miroslav Gaće i pročelnica Damira Stojić, prepoznali su važnost i mogućnosti projekta, pomogli su u mapiranju korisnika i njihovih potreba.

Ruralna područja Imotske krajine, posebno na krševitom području Zabiokovlja, prilično su zapostavljena, mladi su otišli i u velikom broju odlaze još uvijek tražeći bolje prilike. Puno je zaselaka u kojima žive uglavnom stariji, ponekad i samo jedna osoba koja se onda ne može osloniti ni na pomoć susjeda.

U projekt je bilo uključeno 77 starijih i nemoćnih osoba kojima je gotovo dvije godine 10 zaposlenica pružalo uslugu pomoći u kući, iako je bilo planirano pružanje pomoći za njih 45. Bila je tu i lista čekanja s koje, nažalost, veliki dio korisnika nije mogao biti uključen. Potrebe su uistinu velike, interes sve veći. Naime, u početku provedbe cijelog Programa Zaželi, pa tako i ovog projekta, postojala je nezanemariva niska razina povjerenja krajnjih korisnika. S vremenom je povjerenje naraslo, pa se počelo prijavljivati sve više korisnika. Pandemija je povećala interes, jer djeca korisnika, osobito u prvom zatvaranju, nisu mogla doći k njima vikendima kako su običavali prije epidemije.

Same potrebe starijih i nemoćnih su različite, od klasičnog pospremanja, pomoći u pripremi obroka i druženja, razgovora, što je starijim ljudima izuzetno značajno do odlaska po lijekove, naručivanja i prijevoza do liječnika, do groblja, obavljanja kupovine, plaćanja računa. Ponekad su zaposlenice imale i neke zahtjevnije zadatke kao što su previjanje, promjena sondi za kisik, jer naprosto nije imao tko drugi.

Projekt je značajno utjecao na obje skupine korisnika kojima je bio usmjeren: povratak na tržište rada nezaposlenih žena iz ranjivih skupina, a stariji i nemoćni dobili su potrebnu pomoć, nisu prisiljeni otići u domove za starije. Svi skupa su povećali kvalitetu života i socijalnu uključenost. Treba istaknuti da su prednost pri zapošljavanju imale žene 50+ godina, koje su teško nalazile posao, čak i sezonski, jer poslodavci preferiraju mlađe, žene s invaliditetom, samohrane majke s više malodobne djece, žene u obiteljima bez primanja i sl. Te zaposlene žene dobile su priliku kroz projekt steći novo zanimanje kako bi povećale svoje šanse na tržištu rada, došle do stabilnijih poslova, te da ponovno ne završe na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Tako je osam žena (Božena Skender, Milena Jukić, Mara Brnas, Zdenka Gudelj, Marija Vuletić, Marija Tomičić, Jagoda Popadić, Sanja Bušić) dobilo diplome gerontodomaćica, a dvije pomoćnih slastičarki (Suzana Rašić, Ivana Čagalj). Bile su uzorne, kako u poslu, tako i u pohađanju osposobljavanja i učenju.

Neke od njih stekle su prvu kvalifikaciju s kojom su svakako konkurentnije na tržištu rada nego su to prije osposobljavanja bile. S obzirom na sve veće potrebe, gerontodomaćice bi mogle nastaviti raditi i nakon završetka projekta odnosno, dio korisnika je u mogućnosti i platiti usluge kako bi ostali u svojim domovima. K tome, i da žele otići u domove za starije i nemoćne, mjesta nema, a liste čekanja su duge.

Prestanak projekta koji završava za nekoliko dana znači i prestanak besplatne pomoći starijima i nemoćnima. Kao i svi drugi provoditelji projekata iz ‘Programa zapošljavanja žena – Zaželi’, Centar, gerontodomaćice, stariji i nemoćni korisnici, svi skupa se nadaju što skorijem najavljenom raspisivanju faze 3 Programa Zaželi, te da stanka neće biti odveć velika.

Centar za održivi razvoj nastavlja s djelovanjem u području pružanja socijalnih usluga, a aktivno će sudjelovati i u radu Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Splitsko-dalmatinske županije.

Projekt ‘Zaželi – aktivna u zajednici’ Centar za održivi razvoj provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Regionalnim uredom Split i Centrom za socijalnu skrb Imotski. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020., u stopostotnom  intenzitetu potpore – ukupna vrijednost projekta iznosi 1.750.000,00 kuna.

Milena Jukić, gerontodomaćica

Koliko ste bili zadovoljni poslom koji ste obavljali?
– Bila sam superzadovoljna, malo je reć’, prezadovoljna. Ne mogu opisati koliko su moji korisnici, i ja i moje godine, mojih 56, teško bih našla neki posao, tako da me ovo spasilo. Dvije godine, a i pred mirovinu, uglavnom mi je to bilo super. Uglavnom, idealno za mene

Biste li ponovno radili na sličnim poslovima?
– Vrlo rado bih radila kad bi bilo moguće.

Kako će sad Vaši korisnici bez Vaše pomoći?
– Ne znam, oni bi rado da dolazim, inače ostajem u kontaktu sa svima telefonom, i ako im je nešto neophodno, dakako da ću doći i pomoći.

Danas ste slavljenica – stekli ste kroz projekt i novo zanimanje – hoće li Vam ono koristiti? Imate li neki plan s novim zanimanjem?

– Mislim da hoće. U svakom poslu, pa i u ovom, uvijek se nešto nauči. Uglavnom više razumijevanja imam za starije ljude, a skoro da sam i ja u toj skupini, vidim bolje njihove potrebe, više ih uvažavam…

Imate li neki plan s novim zanimanjem?

– Nekima kojima sam pomagala kroz projekt, njihove obitelji bi htjele da to nastavim, i određenim sredstvima bi oni meni pripomogli da dolazim dok ne počne nešto ponovno.

Suzana Rašić, pomoćna slastičarka:
Što je ovaj projekt Vama značio?

– Ovaj projekt mi je puno značio budući da sam bila dugo nezaposlena i bez primanja. Iako nije neka plaća, ali mi je značio.

Stekli ste novo zanimanje – pomoćna slastičarka? Možete li nam otkriti, imate li neke ‘slatke’ planove?

– Nadam se da ću jednog dana otvoriti malu slastičarnu. Dugo godina pravim kolače, volim to.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Centra za održivi razvoj.

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene