HR EN

ZBOG KORUPCIJE Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila stroži Kodeks ponašanja

Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) usvojila je revidirani Kodeks ponašanja za svoje članove kako bi, kako navode, javnost povratila povjerenje u njihov rad, a nakon što je izbio korupcijski skandal u kojem su upleteni visoki dužnosnici Azerbajdžana i zastupnici Parlamentarne skupštine.

 

Naime, kako je nedavno otkrio britanski Guardian, predsjednik Azerbejdžana upleten je u skandal pranja novca u vrijednosti 3 milijarde dolara. Vladajuća elita Azerbajdžana tajno je platila istaknute europske političare, poklonili su im luksuzne robe te kroz mrežu sumnjivih britanskih kompanija oprali 2,9 milijardi dolara. Podaci pokazuju da je vrh Azerbajdžana optužen za zloporabu ljudskih prava i sistemsku korupciju, u razdoblju od 2012. do 2014. godine, obavio više od 16 tisuća tajnih plaćanja.

Novac je odlazio političarima i novinarima koji su bili dio međunarodne lobističke operacije čiji je cilj bio skretanje pažnje s kritika upućenih predsjedniku Azerbajdžana Ilhamu Aliyevu. Njihov glavni zadatak je glasio: promicati pozitivnu sliku o toj naftom bogatoj zemlji.

Guardian piše da je Aliyev koristio britanske kompanije kako bi premještao velike sume novca izvan djelokruga regulatora i poreznih vlasti. Samo sedam milijuna funti potrošeno je u Velikoj Britaniji na luksuznu robu i privatne škole.

Jedna od vodećih europskih banaka obrađivala je isplate preko svoje podružnice u Estoniji. Iz Danske Bank su kazali da je dolazilo do “pranja novca i drugih nezakonitih praksi”. Nepravilne uplate prvi put su primijećene 2014. godine, a podaci do kojih je došao Guardian obuhvaćaju razdoblje od 30 mjeseci.

Bankovna evidencija pokazuje višestruko plaćanje nekoliko bivših članova Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE). Jedan od njih je Eduard Lintner, bivši njemački zastupik i član Kršćanske socijalne unije, bavarske sestre stranke vladajućih kršćanskih demokrata Angele Merkel. Drugi je Luca Volonte, bivši talijanski predsjednik srednje desne grupacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Isplate su se obavile u vrijeme kada je Azerbejdžan bio pod kritikama zbog hapšenja novinara i aktivista za ljudska prava te namještenih izbora.

Azerbajdžanski politički vrh postigao je cilj. Operacija podmićivanja je bila toliko uspješna da su članovi Vijeća Europe glasali protiv izvještaja o Azerbajdžanu 2013. godine.

Linter je 2010. godine u Berlinu osnovao Društvo za promicanje njemačko-azerbajdžanskih odnosa i tada je dobio 755 tisuća eura. Isplata od 61 tisuće eura stigla je dva tjedna nakon njegove posjete Azerbajdžanu. Tvrdi da on osobno nije imao korist od novca. Volonte je preko talijanske zaklade Novae Terrae u ratama dobio više od dva milijuna eura. Tužitelji u Milanu optužili su ga za pranje novca i korupciju. Sve je porekao. Novac je dobio i Bugar Kalin Mitrev. Preko britanskih kompanija, a za privatno savjetovanje kompanije Avuar Co, isplaćeno mu je oko 425 tisuća eura. I Mitrev poriče sve nezakonite radnje. Inače, nije nevažno spomenuti, Mitrev je suprug Irine Bokove, generalne direktorice UNESCO-a. Bokova je za Guardian kazala da nema saznanja o poslovnim odnosima svog supruga.

Najmanje dva milijuna eura dobio je i bivši CNN-ov producent Eckart Sager. Njegova PR kompanija je hvalila azerbajdžansku vladu i njihove stavove. Skoro 400 tisuća funti dobio je i Jovdat Guliyev, član Anglo-azerbajdžanskog društva.

Kompanije preko kojih se prao novac bili su registrirane u Velikoj Birtaniji: Metastar Invest, Hilux Services, Polux Management i LCM Alliance. Njihovi korporativni partneri su anonima porezna utočišta na Djevičanskim otocima, Sejšelima i Belizeu. Parlamentarna skupština Vijeća Europe najavljuje strožu borbu protiv korupcije.

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene