HR EN

Župani protiv novog pravilnika o specijalizacijama

Hrvatski župani su nezadovoljni Pravilnikom o specijalističkom usavršavanju doktora medicine jer će njegova provedba izazvati goleme troškove županijskim bolnicama i domovima zdravlja, jer će puno teže organizirati zdravstvenu zaštitu zbog mogućeg odlaska liječnika i pritom pretrpjeti velike financijske gubitke, priopćeno je u petak nakon sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija (HZŽ) u Šibeniku.

‘Prema nekim udrugama i stručnim organizacijama Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine je zakonski sporan te neustavan. Propituje se i retroaktivna primjena što je neuobičajeno za ovu vrsta akata. Uz sve to, postoji i ozbiljna prijetnja da ovakvi izmijenjeni pravilnici oštete županijske bolnice čiji smo mi osnivači. Na primjer, projekcija troškova koji bi nastali u Karlovačkoj, Brodsko-posavsku ili Vukovarsko-srijemskoj županiju iznose od 80 do 100 milijuna kuna po županiji”, rekao je predsjednik HZŽ i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

 

Stupanjem na snagu Pravilnika 6. srpnja, u troškove specijalizacije nije uključena bruto plaća doktora medicine, što znači da liječnik koji je odlučio raskinuti ugovor prije isteka specijalizacije ne mora više bolnici iz koje odlazi podmiriti troškove bruto plaće te ostale troškove specijalizacije. Kako upravo plaća predstavlja najveću stavku u tim troškovima, liječnicima će sada biti puno lakše napustiti ustanovu jer za prijevremeni raskid ugovora neće morati plaćati velike penale, upozorili su župani.

 

Istarski župan i potpredsjednik HZŽ Valter Flego upozorio je kako će to dovesti do urušavanje zdravstvenog sustava, jer je za očekivati veće migracije liječnika iz manjih (županijskih) zdravstvenih ustanova, ne samo u kliničke bolnice i privatni sektor, već i izvan Hrvatske. Ministar je, ocijenjeno je, donošenjem ove odluke povrijedio odredbe nekoliko zakona, ali i ustavnu odredbu koja samo iznimno omogućava retroaktivno djelovanje pojedinih odredbi zakona, ali ne i pravilnika.

 

Uz sve to, u slučaju neostanka liječnika u matičnoj ustanovi koja je osigurala njegovu specijalizaciju, uključujući i troškove plaće za vrijeme dok je isti radio u drugoj ustanovi, uložena sredstva bespovratno su izgubljena za matičnu ustanovu. Župani su upozorili da je uz Istarsku županiju, taj problem posebno izražen u Brodsko-posavskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Karlovačkoj županiji, gdje je prema podacima Udruge poslodavaca u zdravstvu najveći broj specijalista i specijalizanata.

 

Kako bi se kvalitetnije i bolje pristupilo ovoj problematici župani su na sjednici donijeli zaključak da će ministru zdravlja predložiti da Pravilnik stavi van snage te da u svaki sljedeći postupak izrade prijedloga o načinu reguliranja provedbe i financiranja specijalističkog usavršavanja doktora medicine uključi sve relevantne čimbenike i zainteresirane strane. Ministarstvo zdravlja u četvrtak je preložilo izmjene Pravilnika uz ocjenu da će tako biti ispravljene njegove nedorečenosti te otvorilo javnu raspravu koja traje do 15. listopada.

Izvor: tportal.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene