HR EN

Krenuti u školu u drugoj državi članici

Kao građani EU-a vaša djeca imaju pravo na pohađanje škole u bilo kojoj državi članici uz iste uvjete kao i državljani te države.

Imaju pravo na uvrštenje u razred u vlastitoj dobnoj skupini te na istovjetnoj razini njihova razreda u državi podrijetla bez obzira na razinu znanja jezika.

Ako ste državljanin države članice EU-a i preselite se u drugu državu članicu radi posla, po zakonima EU-a vaša djeca imaju pravo na besplatnu uvodnu poduku u novoj zemlji boravišta kako bi se lakše prilagodila njezinu školskom sustavu. Dio je te uvodne poduke potpora za učenje jezika nove zemlje boravišta.

Imajte na umu da se školski sustav u vašoj novoj zemlji boravišta može znatno razlikovati od onoga na koji ste navikli. Na primjer, u nekim se državama djecu vrlo rano svrstava u akademske ili stručne smjerove.

Zbog toga ne postoji automatsko priznavanje školskih svjedodžbi na razini EU-a. U nekim je državama potrebno od nadležnih nacionalnih tijela tražiti priznavanje školskih svjedodžbi prije nego što djecu možete upisati u lokalnu školu.

Doznajte sve što vas zanima o školskom sustavu u vašoj novoj zemlji boravišta s pomoću padajućeg izbornika.

Želim se informirati o školovanju u:

Odaberite svoju državu:

Europska komisija nije odgovorna za sadržaje vanjskih mrežnih stranica.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

  • Direktiva o obrazovanju djece radnika migranata en

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

europa.eu

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene