HR EN

Objavljen Erasmus+ poziv „Mladi Europe zajedno“

puno ruku i nogu mlađih osoba postavljenih u krug oko natpisa European Youth Together

Europska komisija je 12. svibnja objavila poziv „Mladi Europe zajedno“ za 2020. godinu u okviru Ključne aktivnosti 3 programa Erasmus+. Uz očekivani proračun od 5 milijuna eura, ova će inicijativa podržati mreže i organizacije mladih koje djeluju na lokalnoj razini. Primarni joj je cilj promocija sudjelovanja mladih u europskom građanskom životu, jačanje prekogranične razmjene i mobilnosti. Poseban je naglasak stavljen na aktivnosti koje mogu pružiti odgovore na izazove nastale kao posljedice pandemije koronavirusa koji se odnose na uključivost i sudjelovanje svih mladih bez obzira na njihov društveni položaj ili mogućnosti.

Poziv je namijenjen nevladinim organizacijama mladih i za mlade, za projekte koji uključuju najmanje pet partnera u pet različitih zemalja, koji imaju sposobnost mobiliziranja mladih za partnerstva u svim zemljama uključenim u program Erasmus+. Rok za prijavu projekata je 28. srpnja 2020. Sve o pozivu pročitajte na stranicama Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu.

Okolnosti nastale tijekom panedemije mnoge su mlade ljude razdvojile od svojih vršnjaka i isključile iz uobičajenih aktivnosti te ih istovremeno suočile s neizvjesnostima u pogledu mogućnosti zaposlenja, održavanja društvenog života i kvalitete slobodnog vremena. Organizacije mladih i za mlade trebaju podršku za vođenje i mentoriranje mladih u ovom kriznom razdoblju kako bi im mogle pomoći pri stjecanju životnih vještina i učinile ih spremnijima za ono što budućnost donosi.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, rekla je: “Pandemija COVID-19 nesumnjivo narušava društvene i ekonomske izglede mladih, a sposobnost organizacija mladih i za mlade da ih sada i kroz duže vrijeme podrže je ključna. Sektor mladih može poduzeti pozitivne mjere i biti dio održivog dugoročnog oporavka. Poziv koji smo pokrenuli danas usredotočit će se na podršku organizacijama mladih i za mlade kako bi mogle djelovati na uključivom sudjelovanju i solidarnosti u skladu s izazovima povezanim s digitalnim vještinama i zelenim načinima života.“

Više informacija o odgovoru Erasmusa na trenutnu krizu možete pronaći na stranicama programa.

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene